A „Tedd képessé – Don Bosco szakképzés-fejlesztési mintaprogram műhelyiskola elem” a Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium és a Szalézi művek Kft. intézményekben zajló program. A program célja a szakképzési rendszerben lemorzsolódó, végzettség nélküli iskolaelhagyás határán lévő vagy a már éppen az iskolai rendszert elhagyó 16 éven felüli (8 általános iskolai végzettséggel rendelkező) fiatalok képzésben tartása, illetve visszajuttatása a szakképzésbe. Célja továbbá, hogy a fiatalok életkezdését, a munkaerőpiacon történő elhelyezkedését, a munka világába történő beilleszkedését segítse.

Kövess bennünket!

a

Tedd képessé

  /  Hírek   /  Csodás ajándékok a TESCO Akadémiától

Csodás ajándékok a TESCO Akadémiától

Diákjaink motivációját segíti a Műhelyiskola munkatársai által kidolgozott pontrendszer. Megfelelő számú pont összegyűjtése esetén ajándékok járnak, amelyeket ez alkalommal a TESCO Akadémia adományából tudunk kiosztani.

A műhelyiskolai képzés során Bosco Szent János pedagógiáját, a megelőző módszert alkalmazzuk. Ennek lényege, hogy a tanár-diák, illetve esetünkben a mester-tanítvány viszony alapja a bizalmi kapcsolat. Don Bosco, a szalézi rend alapítója olyan fiatalokkal foglalkozott, akiket mai terminusokkal hátrányos helyzetűnek, vagy halmozottan hátrányos helyzetűnek neveznénk, és a nevelésük során ösztönösen a korunkban is modernnek számító, az érzelmi intelligenciára, a fiatalok kreativitására, a kölcsönös bizalomra épülő pedagógiai módszereket követett, ami akkor, a XIX. sz. második felében forradalminak számított.

Igazi motivátor volt, aki a büntetést a legritkább esetben, és csak legvégső eszközként alkalmazta.

A motiváció a műhelyiskolai képzésben is kiemelt helyet foglal el, hiszen olyan diákokkal dolgozunk, akiknek a hagyományos iskolai nevelés, oktatás során sok kudarcélményben volt részük, és a műhelyiskolába sem feltétlenül a legnagyobb kedvvel érkeztek. És bár a legfontosabb motivációs elem a mester és a tanítványa közötti bizalmi kapcsolat, azért az is sokat tud segíteni, ha megtámogatjuk a nevelés folyamatát külsődleges eszközökkel, jutalmazással.

Ez utóbbira kidolgoztunk egy úgy nevezett pontrendszert: a diákok pozitív megnyilvánulásait (szorgalmas munkavégzés, kreatív javaslatok, jó magaviselet, segítőkészség, pontosság stb.) pontokkal jutalmazzuk, és időszakonként a pontjaikat beválthatják ajándékokra.

Az ajándékok beszerzése természetesen nem része a projekt finanszírozott tevékenységeinek, azt a Szalézi Intézmény Fenntartónak kell bizosítania… illetve ebben az esetben mégsem, ugyanis rábukkantunk egy nagylelkű segítőre, a TESCO Akadémiára.

A TESCO Akadémia Magyarország legnagyobb üzletláncának partnercége, mely a TESCO áruházak leendő munkatársainak szakképzésével foglalkozik. A Szalézi Intézmény Fenntartó által működtetett szakképzőkben folyó duális képzésben kialakítandó együttműködés okán léptünk velük kapcsolatba és kiderült, hogy ők is hasonló pontrendszert alkalmaznak, mint mi. Felajánlották, hogy azokból az ajándékokból, amelyeket az ő diákjaiknak osztanak nyereményként, mi is kaphatunk. Ráadásul ezek az ajándékok rendkívül hasznosak, sőt még trendik is: van köztük szelfibot, roller, fém kulacs, táska, csupa olyan eszköz, ami a fiataloknak örömet tud okozni.

Don Bosco pedagógiai hitvallásának egy fontos gondolata volt, hogy szeressük azt, amit a fiatalok is szeretnek. Ezt az vezérmotívumot alkalmazzák a TESCO Akadémia munkatársai is akkor, amikor ilyen ajándékokkal kedveskednek diákjainknak.

Köszönjük a TESCO Akadémiának, köszönjük Balogh Csabának és László Gábornak a segítséget! Bízunk a módszer sikerében és a további, kölcsönösen gyümölcsöző együttműködésben.

Borítókép: Az ajándékok átadása, balról jobbra: Balogh Csaba intézmény- és minőségbiztosítási vezető, László Gábor oktató-projektmenedzser (TESCO Akadémia) és Puskás Balázs programvezető (Tedd képessé)