A „Tedd képessé – Don Bosco szakképzés-fejlesztési mintaprogram műhelyiskola elem” a Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium és a Szalézi művek Kft. intézményekben zajló program. A program célja a szakképzési rendszerben lemorzsolódó, végzettség nélküli iskolaelhagyás határán lévő vagy a már éppen az iskolai rendszert elhagyó 16 éven felüli (8 általános iskolai végzettséggel rendelkező) fiatalok képzésben tartása, illetve visszajuttatása a szakképzésbe. Célja továbbá, hogy a fiatalok életkezdését, a munkaerőpiacon történő elhelyezkedését, a munka világába történő beilleszkedését segítse.

Kövess bennünket!

a

Tedd képessé

  /  Kiemelt hírek   /  Tedd képessé Zárókonferencia

Tedd képessé Zárókonferencia

A Tedd képessé program fontos mérföldkőhöz érkezett 2022. szeptember 30-án, pénteken. A projekt abban a formájában, ahogyan azt a Szalézi Intézmény Fenntartó 2020. februárjától működtette, lezárult. Az elkészült új műhelycsarnokot és a műhelyiskolai képzést is a Szalézi Intézmény Fenntartó iskolája, a Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégium vette át. A projekt zárásáról egy szakmai konferenciával emlékeztek meg a szervezők Budapesten, a Szalézi Rend Tartományfőnökségén.

A Tedd képessé program során a képzést irányító mentorok összesen, két tanév alatt 75 diákot oktattak. Közülük 60 szerzett részszakma képesítést, 6-an a Don Bosco Iskola keretei között fejezik be a műhelyiskolai képzésüket, 9 fő lemorzsolódott. Az első évben végzett 36 diákból a 2022 júliusban végzett mérés szerint a túlnyomó többség (több, mint a végzettek 80%-a) tanult vagy dolgozott. A program nagyon sikeres volt, a lemorzsolódással fenyegetett diákok túlnyomó többségét sikerült szakmához juttatni és produktív munkában tartani vagy a szakképző iskolába visszajuttatni.

A konferencia célja az volt, hogy a szakma jelen lévő képviselőinek bemutassa a program eredményeit, elsősorban a végzett diákokra, a szakmaszerzést követő életükre fókuszálva. A zárókonferencián Nagy Zoltán, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal államigazgatási elnökhelyettese, valamint Czirfusz Dóra, az Elemzési és Pályakövetési Munkacsoport vezetője a magyarországi szakképzésben tanulók- és a Tedd képessé program műhelyiskolásai körében végzett kérdőíves felmérések eredményeit mutatták be, majd Fehér Melinda, a Műhelyiskola életvezetési tanácsadója beszélt a diákokkal való közös munkáról, azok tanulságairól, további érdekes statisztikákkal egészítve ki a korábban elhangzottakat.

A konferencia második blokkjának kezdetén a balajti Jelenlét Pont felújítását bemutató kisfilmet tekinthettek meg a jelen lévő érdeklődők.

Az esemény fénypontja egy kerekasztal beszélgetés volt, melyben három végzett műhelyiskolás diákkal beszélgettek a mentoraik, segítőik.

Kerekasztal beszélgetés. Balról jobbra: Mata Adrián, Szabó György és Ruszó Renátó, a Műhelyiskola végzett diákjai. Sneider György mentor, Fehér Béla műhelyiskolai szupervízor, Bíró Délia pszichológus és Puskás Balázs programvezető

A program ezzel hivatalosan véget ért, a Műhelyiskola mostantól a Don Bosco Iskola részeként működik tovább.

Fotók: szaleziak.hu