A „Tedd képessé – Don Bosco szakképzés-fejlesztési mintaprogram műhelyiskola elem” a Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium és a Szalézi művek Kft. intézményekben zajló program. A program célja a szakképzési rendszerben lemorzsolódó, végzettség nélküli iskolaelhagyás határán lévő vagy a már éppen az iskolai rendszert elhagyó 16 éven felüli (8 általános iskolai végzettséggel rendelkező) fiatalok képzésben tartása, illetve visszajuttatása a szakképzésbe. Célja továbbá, hogy a fiatalok életkezdését, a munkaerőpiacon történő elhelyezkedését, a munka világába történő beilleszkedését segítse.

Kövess bennünket!

Image Alt

A programról

Tedd képessé

A Tedd képessé – Don Bosco szakképzés-fejlesztési mintaprogram célja a lemorzsolódással fenyegetett diákok visszavezetése a szakképzésbe egy új iskolai képzési forma, a Műhelyiskola bevezetésével.

A megvalósító szervezet, a Szalézi Intézmény Fenntartó Magyarországon elsőként indít műhelyiskolai képzést e program keretein belül. Ebben a nappali munkarendű, iskolarendszeren belüli képzésben 16 év fölötti diákok, 6-18 hónap alatt sajátítanak el egy részszakmát.

A módszer újdonsága abban áll, hogy a diákok mindent a gyakorlati képzésen keresztül tanulnak meg: a műhelyiskolai szakoktatók a szakma mesterfogásainak bemutatásával, termelő jellegű tevékenységek végzése során tanítják a diákokat. A szakoktatók mester-tanítvány kapcsolatot alakítanak ki a tanulókkal, akiknek motivációját, kompetencia fejlesztését mentorok, gyógypedagógus, életpálya tanácsadó és pszichológus segítik.

A diákok maximum 8 fős csoportokban tanulják a választott részszakmát. A Tedd képessé programban 5 részszakma tanulására iratkoztak be diákjaink: Lakástextil-készítő, fémipari gyártás előkészítő, szobafestő, falazó kőműves és csőhálózat szerelő.

Pasztoráció 0
Oktatás 0
Nevelés 0
Felzárkózás 0

Az ismertető teljes terjedelmében itt olvasható!

Szalézi iskolák

A Don Bosco Szalézi Társasága a világ egyik legelterjedtebb szerzetesrendje. A rend a világ 5 kontinensén, 132 országban, mintegy 15000 szerzetessel és 400 000 világi munkatárssal szolgálja az általa fenntartott intézményekbe járó több, mint egy millió diákot.

Világ

Magyarország

Intézmény

Diák

Tanár

Intézmény

Diák

Tanár

Általános- és középiskola

3650

940 000

68 000

3

2500

220

Szakképző intézmény

830

200 000

15 000

3

1300

115

Összesen

4480

1 140 000

83 000

6

3800

335

Szalézi nevelési modell

A szalézi rend alapítója, Bosco Szent János által kidolgozott pedagógiai modell, a Megelőző Módszer a szeretetteljes, a személy egészére figyelemmel lévő pozitív ösztönzésen, motiváción alapul. A nevelés, tanítás során a büntetés csak abban az esetben alkalmazandó, amikor a nevelő már minden más opciót kimerített.
A Megelőző Módszer célja, hogy a tanítvány teljes személyisége kiteljesedjen, hogy „jó kereszténnyé és becsületes állampolgárrá” váljon. A fiatal nem elég, hogy szeretve van, „éreznie, tudnia is kell, hogy szeretik”. Fontos a nevelő aktív, odafigyelő, beleérző jelenléte a diákok között: ez adja azt a nevelési többletet, ami a szalézi iskolákat világszerte jellemzi.

Don Bosco Iskola – a Műhelyiskola helyszíne

A Tedd képessé – Don Bosco szakképzés fejlesztési mintaprogram műhelyiskola elem a Don Bosco Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégiumban valósul meg. A Műhelyiskola a Don Bosco Iskola telephelyeként kezdi meg működését 40 diákkal.
A Don Bosco Iskola 25 éve szolgálja a térség legrászorultabb családjait, szerteágazó iskolai és iskolán kívüli programokkal segítve az intézményben szakmához jutott fiatalok munkaerőpiaci elhelyezkedését.

Összegzés – kitekintés

A Tedd képessé – Don Bosco szakképzés fejlesztési mintaprogram műhelyiskola elem célja, hogy a gyakorlatban tesztelje a műhelyiskolai képzést, egyben mintát adjon mindazoknak az egyházi és állami fenntartású szakképzőknek, amelyek a jövőben el kívánják indítani ezt az új iskolatípust.

Támogatóink