A „Tedd képessé – Don Bosco szakképzés-fejlesztési mintaprogram műhelyiskola elem” a Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium és a Szalézi művek Kft. intézményekben zajló program. A program célja a szakképzési rendszerben lemorzsolódó, végzettség nélküli iskolaelhagyás határán lévő vagy a már éppen az iskolai rendszert elhagyó 16 éven felüli (8 általános iskolai végzettséggel rendelkező) fiatalok képzésben tartása, illetve visszajuttatása a szakképzésbe. Célja továbbá, hogy a fiatalok életkezdését, a munkaerőpiacon történő elhelyezkedését, a munka világába történő beilleszkedését segítse.

Kövess bennünket!

a

A szalézi rend bemutatása

  /  A szalézi rend bemutatása

Don Bosco Szaléziak

A szalézi rend hivatalos elnevezése: Szalézi Szent Ferenc Társasága – Don Bosco Szaléziak, megalakult 1859-ben Torinóban, pápai jóváhagyást kapott 1874-ben. A rend alapítója Bosco Szent János (Don Bosco, 1815-1888), 1934-ben avatta szentté a katolikus egyház. Rendjét Szalézi Szent Ferencről nevezte el, akinek nagy tisztelője volt. SDB rövidítés jelentése: Salesiani di Don Bosco, azaz Don Bosco Szaléziak.

Az alapító jelszava:

“Da mihi animas, cetera tolle!” – “Adj nekem lelkeket (Uram), minden mást vegyél el!”

A Szalézi Társaság legfőbb tisztségviselője don Ángel Fernández Artime szalézi egyetemes főnök

A Szalézi Társaság apostoli célja: az ifjúság oktatása és nevelése iskolákban, szakiskolákban és különféle ifjúsági intézményekben.
A szalézi közösségek életét jellemzi az egyszerűség, a derűs légkör, az evangéliumi merészség, az alkotókedv, a mély lelki élet és az ebből fakadó öröm.

A szalézi nevelés módszere az úgynevezett “megelőző módszer”.

A Don Bosco Szaléziak Szent István Magyar Tartománya

Hazánkban már 1913-ban letelepedtek az első szaléziak Péliföldszentkereszten (Komárom-Esztergom megye), a legendás hírű Zafféry Károly jóvoltából, akit az első magyar szaléziként tartunk számon.

A kis lelkes csapathoz egyre többen csatlakoztak és Magyarországon is működésbe lendült a “szalézi mű”, megkezdték az ifjúság javát szolgáló áldásos munkájukat. Egymás után nyitották meg házaikat, iskoláikat, diákotthonaikat Balassagyarmaton, Borsodnádasdon, Budapesten, Esztergomtáborban, Gyulán, 1950-ig Magyaróváron, Mándokon, Mezőnyárádon, Nyergesújfalun, Pestszentlőrincen, Péliföldszentkereszten, Rákospalotán, Szombathelyen, Tanakajdon, Újpesten, Visegrádon.

Az 1946-47-es tanév adatai szerint 31 rendtárs hitoktatott 37 iskolatípusban, 227 iskolában, heti 288 órában 5062 gyermeket. 1950-ben, amikor a szerzetesrendek működését megtiltották, a szerzeteseket szétzavarták 280 magyar szalézi szerzetes működött több mint 15 helyen.

1989-ben a megmaradt 83 magyar szalézi újra megkezdte működését. Nagy nehézségek árán ismét visszatértek régi alapításaik egy részébe. Céljuk töretlen: szolgálni és nevelni az ifjúságot Don Bosco útmutatásai szerint nagy szeretettel, hozzáértéssel, vidám hangulatban. Jó állampolgárokat és jó keresztényeket akarnak nevelni, hitet és életcélt akarnak nyújtani a kallódó, nehézségekkel küszködő, a társadalom szélére sodródott fiataloknak is.

Jelenleg szalézi rendház működik Óbudán, Újpesten, Péliföldszentkereszten, Kazincbarcikán és Szombathelyen.

Nevelési, oktatási intézményeket a rend Kazincbarcikán, Óbudán, Kelenföldön és Nyergesújfalun tart fenn.

Budapesten működik a Don Bosco Kiadó és könyvesbolt, Kazincbarcikán pedig a Don Bosco Nyomda.

Szalézi oratórium van Óbudán, Újpesten, Nyergesújfalun, Kazincbarcikán, Szombathelyen, valamint Balassagyarmaton és Pécsen (munkatársak).

A magyar szaléziak Szent Istvánról elnevezett Magyar Tartománya alapítási dátuma 1929. január 2.  Fővédőszentje Szent István.

  • Székhelye Budapest – Óbuda, Salesianum, 1032 Budapest, Bécsi út 173.
  • Honlap: www.szaleziak.hu
  • E-mail: szaleziak@gmail.com
  • Tartományfőnök: P. Andrásfalvy János SDB
  • Vikárius: P. Gnana Pragasam De Rossi Raja SDB
  • Ekonómus: P. Vitális Gábor SDB
  • Tartományi titkár: L. Nádudvari Géza SDB

“Járjatok a földön, lakjatok az égben.”

– Don Bosco

Statisztika - A szalézi rend számokban

A Szalézi Társaság hivatalos számadatai: a szaléziak létszáma a világon 15 159. A teljes létszámot 14 733 fogadalmas teszi ki, melyhez 426 novícius és 122 püspök tartozik. Az örökfogadalmasok között van 1742 szalézi testvér és 10 231 szalézi szerzetes pap.

Összesen 1823 hivatalos szalézi rendház van a világon. Az országok száma, melyekben Don Bosco fiai megtalálhatóak: 131. A tartományok és vizitatóriák száma: 86.

A legtöbb szalézi szerzetes a Mediterrán Régióban van: 3232.
A legmagasabb létszámú szalézival rendelkező tartomány – fogadalmassal és novíciusokkal együtt – a 2014-ben alapított Bosco Szent János Spanyol Tartomány 599 szalézi szerzetessel, a legkisebb létszámú továbbra is Magyarország 34-el.