A „Tedd képessé – Don Bosco szakképzés-fejlesztési mintaprogram műhelyiskola elem” a Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium és a Szalézi művek Kft. intézményekben zajló program. A program célja a szakképzési rendszerben lemorzsolódó, végzettség nélküli iskolaelhagyás határán lévő vagy a már éppen az iskolai rendszert elhagyó 16 éven felüli (8 általános iskolai végzettséggel rendelkező) fiatalok képzésben tartása, illetve visszajuttatása a szakképzésbe. Célja továbbá, hogy a fiatalok életkezdését, a munkaerőpiacon történő elhelyezkedését, a munka világába történő beilleszkedését segítse.

Kövess bennünket!

a

Tedd képessé

  /  Hírek   /  Az Ytong kaland: Magyarország vezető falazóelemgyára a műhelyiskolában

Az Ytong kaland: Magyarország vezető falazóelemgyára a műhelyiskolában

Az alábbiakban Busa László kőműves szakoktató mentorunk beszámolóját közöljük az YTONG gyár műhelyiskolai látogatásáról.

A kazincbarcikai „Tedd képessé” szakképzés fejlesztési mintaprogram keretein belül a Szalézi Rend műhelyiskolát indított a szakképzésből lemorzsolódó, hátrányos helyzetű fiataloknak. Ide hívtuk meg Magyarország egyik vezető falazóelem gyártóját, a halmajugrai Ytongot.

A gyár 1992-ben alakult, azóta folyamatos az innovációjuk. A környezettudatos, ökocentrikus cég építőanyagai a világ számtalan országában vezető szerepet töltenek be az építőiparban.

A műhelyiskola építőipari ágazatának tanulói, a falazó kőművesek (címlap képünkön) és a szobafestők (galériánk első képén) érdeklődve figyelték az egyre inkább interaktívvá váló bemutatót.

A bemutatót tartó mester, Kiss István jól értett a fiatalok nyelvén, és lépésről lépésre bevonta őket a munkába.

Jelen volt köztünk Vitányi Sándor építészmérnök, a cég Kelet-magyarországi régiójának vezetője is, aki elmondta, hogy számukra is fontos, hogy a jövő kivitelezői megismerjék a termékeik széles palettáját.

A műhelyiskola mentor-szakoktatói is fontosnak tartják a modern anyagok és szerszámok ismeretét, mivel a nálunk tanuló fiatalok ezáltal alapozhatják meg a saját- és mikrokörnyezetük jövőjét.

Címlapkép: Kőműves csapatunk az Ytong halmajugrai gyárának szakembereivel, Kiss Istvánnal (hátul, középen) és Vitányi Sándorral (hátul jobbra).