A „Tedd képessé – Don Bosco szakképzés-fejlesztési mintaprogram műhelyiskola elem” a Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium és a Szalézi művek Kft. intézményekben zajló program. A program célja a szakképzési rendszerben lemorzsolódó, végzettség nélküli iskolaelhagyás határán lévő vagy a már éppen az iskolai rendszert elhagyó 16 éven felüli (8 általános iskolai végzettséggel rendelkező) fiatalok képzésben tartása, illetve visszajuttatása a szakképzésbe. Célja továbbá, hogy a fiatalok életkezdését, a munkaerőpiacon történő elhelyezkedését, a munka világába történő beilleszkedését segítse.

Kövess bennünket!

a

Tedd képessé

  /  Hírek   /  A Tedd képessé program célja

A Tedd képessé program célja

Tedd képessé – Don Bosco Roma Szakképzés-fejlesztési Mintaprogram

 A  Don Bosco Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium és a Szalézi művek kft. intézményeiben

 

A program célja

A szakképzési rendszerben végzettség nélküli iskolaelhagyás határán lévő vagy a már éppen az iskolai rendszert elhagyó 16 éven felüli (8 általános iskolai végzettséggel rendelkező) fiatalok képzésben tartása, illetve visszajuttatása a szakképzésbe. Célja továbbá, hogy a fiatalok életkezdését, a munkaerőpiacon történő elhelyezkedését, a munka világába történő beilleszkedését segítse.

 

A program alappillérei

 1. A Don Bosco Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium diákjainak köznevelésben tartására irányuló tevékenységek:
  • Minden diákra kiterjedő ösztöndíjrendszer és természetbeni juttatások
  • Mentorcsoport: tanulási, képességfejlesztési, családgondozói tevékenységek
  • Módszertani fejlesztés:
   • kiscsoportos munkaformák,
   • felzárkóztatás, tehetséggondozás speciális módszerek alkalmazásával,
   • személyre szabott értékelési rendszer
   • szakmai vizsga a kialakítandó szalézi vizsgaközpontban
   • tanulói tréningek, prevenciós foglalkozások, szabadidős programok szervezése
 2. A lemorzsolódással érintett fiatalok képzésben tartása, visszajuttatása a szakképzésbe
  • A Don Bosco Szalézi Társasága kizárólagos tulajdonában álló Szalézi Művek Kft. és más vállalatok, üzemek a programban szereplő fiatalok közül 30-nak vállalják a foglalkoztatását a program kezdetétől számított két éven át
  • A program célcsoportja a lemorzsolódott, vagy lemorzsolódással veszélyeztetett, 16 év feletti diákok
  • A program keretében a részt vevő fiatalok a Szalézi Kft-ben és a többi, piaci szereplőnél alkalmazásba kerülnek, miközben a Don Bosco iskolában rész szakképesítést tanulnak. A képzés formája: Iskolai rendszerű felnőttoktatás.
  • A programban részt vevő fiatalok olyan juttatási rendszerben kapnak bérezést, amely ösztönzi a szakképzésben való részvételt, a szakmához jutást
 3. Inkubátor program Az inkubátor program már 2012 óta hatékonyan működik a Szalézi Művek Kft-nél. A koncepció lényege, hogy az iskolában szakmunkás vizsgát tett, és a Szalézi Művek Kft-nél tanulószerződéssel szakmai gyakorlatukat végző tanulók közül minden évben 6-12 főt munkavállalóként foglalkoztat a Szalézi Művek Kft. A kiválasztás a szakoktatók javaslatainak figyelembe vételével, a szakmunkás vizsgák után történik.