A „Tedd képessé – Don Bosco szakképzés-fejlesztési mintaprogram műhelyiskola elem” a Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium és a Szalézi művek Kft. intézményekben zajló program. A program célja a szakképzési rendszerben lemorzsolódó, végzettség nélküli iskolaelhagyás határán lévő vagy a már éppen az iskolai rendszert elhagyó 16 éven felüli (8 általános iskolai végzettséggel rendelkező) fiatalok képzésben tartása, illetve visszajuttatása a szakképzésbe. Célja továbbá, hogy a fiatalok életkezdését, a munkaerőpiacon történő elhelyezkedését, a munka világába történő beilleszkedését segítse.

Kövess bennünket!

Koblencz Attila

szakmai-tanügyi vezető

1992-ben ismerkedtem meg a Szaléziakkal. Megfogott Don Bosco pedagógiája, a fiatalokhoz való viszonya. Pedagógiai munkámban nagy segítséget nyújtott a megelőző módszer ismerete. 1997-ben ígérettel köteleztem el magam a Szalézi Család mellett, és lettem szalézi munkatárs. 2005-től vagyok a szalézi iskolák felelőse.
Mindig foglalkoztatott az, hogy milyen módon lehetne Magyarországon segíteni a szociálisan rászoruló, a társadalmi periférián lévő fiatalokat. Erre az egyik legjobb válasz a szalézi oratórium, és benne a Műhelyiskola.
Érdeklődve figyelem, hogy ez a pilot program milyen módon fog folytatódni, és hogyan segíti a lemorzsolódás csökkentését, az ifjúság szakmához jutását, a magyar szakképzés fejlődését.