A „Tedd képessé – Don Bosco szakképzés-fejlesztési mintaprogram műhelyiskola elem” a Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium és a Szalézi művek Kft. intézményekben zajló program. A program célja a szakképzési rendszerben lemorzsolódó, végzettség nélküli iskolaelhagyás határán lévő vagy a már éppen az iskolai rendszert elhagyó 16 éven felüli (8 általános iskolai végzettséggel rendelkező) fiatalok képzésben tartása, illetve visszajuttatása a szakképzésbe. Célja továbbá, hogy a fiatalok életkezdését, a munkaerőpiacon történő elhelyezkedését, a munka világába történő beilleszkedését segítse.

Kövess bennünket!

Fehér Melinda

Fehér Melinda

életpálya-tanácsadó

„Ahhoz, hogy a helyes útra visszatérj, vagy azon maradj, sokszor elég egy jó szó.”
Don Bosco

Jelenleg óvodai és iskolai szociális segítőként dolgozom a Kazincbarcikai Család- és gyermekjóléti Központban, ahol járási szinten látjuk el ezt a feladatot. Munkám során kiemelt szerepet kapnak a prevenciós tevékenységek és a pályaválasztás segítése.
Szakmai életutam során nagyon sok területen dolgoztam, az első munkahelyem egy kis létszámú pályázatírással foglalkozó magáncég volt, ahol először esélyegyenlőségi, majd kompetenciafejlesztő pályázatok írásával kezdtem. Ezt követően közel hat évet dolgoztam a Sajószentpéteri Városi Önkormányzat Projektirodáján, ahol az önkormányzat és intézményei számára írtunk, illetve valósítottunk meg hazai és európai uniós pályázatokat. A hivatalban én voltam az esélyegyenlőségért felelős munkatárs is, az én feladatom volt elkészíteni az önkormányzat esélyegyenlőségi tervét.
Majd következett egy kis betekintés a multik világába, a CIB Bank kazincbarcikai fiókjában dolgoztam mint lakossági banki tanácsadó, melynek keretében egy év után a kiemelt ügyfelek is hozzám kerültek. Ebben a két évben nagyon sok képzésen vettem részt marketing, kommunikáció és értékesítés témában. Jó gyakorlat volt ez számomra az emberekkel való kommunikációm fejlesztésére is.
Felsőfokú tanulmányaimat a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán végeztem. 2005-ben Magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész és középiskolai tanárként kaptam diplomát, ahol szakdolgozatom témájául a szociálisan hátrányos helyzetű, illetve az átlagos szociális helyzetű gyerekek beszédkészségének felmérését készítettem el, ezt a munkámat Tóth Pál díjjal is jutalmazták. Pedagógia záródolgozatomat pedig Don Bosco munkásságából írtam.
Ezzel párhuzamosan 2008-ban végeztem szociológia szakon, területfejlesztés szakirányon. A szakdolgozatomban egy oktatási intézmény – a kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégium – helyzetelemzését és lehetséges jövőképének felvázolását készítettem el, az iskolában végzett kérdőíves és interjús kutatásom alapján. 2010-ben a Gazdaságtudományi Kar, Terület- és településfejlesztési menedzser szakposztgraduális képzésén szereztem diplomát.
A munkahelyeim mindig nagy változást hoztak, újabb és újabb tanulásra késztettek, az önkormányzati évek során alap- és szakvizsgát tettem, a bankban a sok belső képzésen kívül még egy OKJ-s vizsgát is elvégeztem, jelenlegi munkahelyem is a folyamatos önképzésről szól. Tanulmányaim során megszerzett tudáson kívül ezeket a tapasztalatokat is szeretném átadni a Műhelyiskolás diákok számára.