A „Tedd képessé – Don Bosco szakképzés-fejlesztési mintaprogram műhelyiskola elem” a Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium és a Szalézi művek Kft. intézményekben zajló program. A program célja a szakképzési rendszerben lemorzsolódó, végzettség nélküli iskolaelhagyás határán lévő vagy a már éppen az iskolai rendszert elhagyó 16 éven felüli (8 általános iskolai végzettséggel rendelkező) fiatalok képzésben tartása, illetve visszajuttatása a szakképzésbe. Célja továbbá, hogy a fiatalok életkezdését, a munkaerőpiacon történő elhelyezkedését, a munka világába történő beilleszkedését segítse.

Kövess bennünket!

Fehér Béla

műhelyiskolai szupervizor

Változatlanul „úgy megyünk előre, ahogy a Lélek sugalmaz, és a körülmények engedik.”
(Don Bosco)

Igazgatóhelyetteseként 27 évet dolgoztam a kazincbarcikai Don Bosco Iskolában, most pedig a Műhelyiskola intézményét irányítom a Tedd képessé program keretein belül.
Nagyon hamar hivatásommá vált ez az iskola, amit elkezdtünk felépíteni lépésről lépésre, mindig a kor kihívásaira reagálva, és igyekeztünk minél többféle utat, szakmát, továbbtanulási lehetőséget biztosítani a hozzánk kerülő gyerekek számára. Így váltunk néhány év leforgása alatt 30 főből többszáz fős iskolává.
Volt sok nehéz időszak, hiszen a nagy változások, átalakulások mindig ilyenek, s mi 30 főből 600 fős iskolává nőttünk. Voltunk TISZK központ, épült 500 milliós tanműhely.
S most vissza a kezdetekhez – helyileg is újra Herbolya (itt van az ideiglenes műhelyiskola helyszíne) –, 40 fős mintaprogram keretében próbálunk valami olyat létrehozni, mint 1993-ban, csak most a 2020-as problémákra kell megoldást találni. Készül, épül a Műhelyiskola épülete és valami új, és valójában gyökereiben mégis „régi” Don Bosco-koncepció.
Azt hiszem, Don Bosco végig segítette ezt az utat, és segíti ma is, vezet, most épp vissza a kezdetekhez.