A „Tedd képessé – Don Bosco szakképzés-fejlesztési mintaprogram műhelyiskola elem” a Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium és a Szalézi művek Kft. intézményekben zajló program. A program célja a szakképzési rendszerben lemorzsolódó, végzettség nélküli iskolaelhagyás határán lévő vagy a már éppen az iskolai rendszert elhagyó 16 éven felüli (8 általános iskolai végzettséggel rendelkező) fiatalok képzésben tartása, illetve visszajuttatása a szakképzésbe. Célja továbbá, hogy a fiatalok életkezdését, a munkaerőpiacon történő elhelyezkedését, a munka világába történő beilleszkedését segítse.

Kövess bennünket!

Bíró Délia

Bíró Délia

pszichológus

Bíró Délia vagyok, klinikai pszichológus és pszichológiai szaktanácsadó. Tanultam családterápiát, valláspatológiát, betekintést nyertem a művészetterápiába. Mindezek nyitottak számomra egy hajszálnyi repedést, amelyen keresztül fürkészhetem az emberi lélek és elme sokszínűségét, nagyszerűségét vagy éppen bonyodalmát.
Nagyszerű alkotás az ember! Komplex, de ugyanakkor egyszerű, és egyszerűségét egyszerű „működési törvények” tartják fenn. A bonyodalom akkor következik be, ha tőlünk függő vagy tőlünk független dolgok bolydítják meg a lelket, amely megbolydítja az elmét, amely megbolydítja a testet, amely megbolydítja a körülöttünk élőket majd az egész életünket…
Nem vitatom, hogy sok a jól felkészült ember, aki krízis helyzetben is jól reagál, de egy hosszú és bonyodalmas krízisállapotban ők is elfáradnak…
Ha egy testrészed fáj, beveszed a fájdalomcsillapítót vagy felkeresed háziorvosodat és nem szégyenként éled meg a helyzeted.
És, amikor a lelked fáj? Amikor beleragadsz az általad boldogtalannak vélt múltadba vagy reménytelenül nézel a jövőbe? Amikor túl hosszú ideje gyászolsz? Amikor a stressz nyomása alól nem tudsz kibújni, nem marad idő magadra és kibuksz? Amikor azt éled meg, hogy nincs ember a világon, aki megértene és úgy szeret, ahogy vagy?
Ne tétovázz! Ilyenkor is csak egyet tehetsz! Kérj segítséget és orvosold a lelked, hogy ne betegítse meg a tested! Gyerünk! Bátorság!